Ik heb last van haaruitval, welke supplementen moet ik kiezen?

Voor de meeste van ons is een volle bos glanzend dik haar niet vanzelfsprekend, of je moet genetisch veel geluk hebben, maar ook dan kan de conditie van het haar, de haarzakjes en de haarcyclus uit balans raken door externe factoren (bijvoorbeeld door het gebruik van agressieve verzorgingsproducten zoals shampoo's met veel SLS en/of parabenen) of door interne oorzaken zoals stress, een tekort aan vitamines en/of mineralen of door een hormonale disbalans.

Van mannen is bekend dat ze kaler worden naarmate ze ouder worden (doordat de haarzakjes met de leeftijd minder gevoelig worden voor testosteron). Maar veel vrouwen hebben ook last van haaruitval. Heel vervelend, en het zorgt voor veel stress. Gelukkig kun je wel iets doen om je lichaam te ondersteunen en de haargroei te verbeteren door aanpassingen te maken in je leefstijl, voeding en met supplementen.

Alle supplementen die kunnen bijdragen aan de conditie van het haar staan op deze pagina. Het kan zijn dat je last hebt van haarverlies door een verstoorde hormoonbalans: een te hoog testosteron niveau ten opzichte van oestrogenen. En dit kan weer komen door een sterk schommelende bloedsuikerspiegel waardoor hormonen uit balans raken. Het is dan van belang eerst de schommelende bloedsuikerspiegel aan te pakken op die manier pak je ook het haarverlies aan.

Een aantal stappen die je kan nemen om haarverlies te verminderen:

  1. Eet veel eiwitten, mineralen en vitamines. Kies voor voeding met veel vitamine A, B complex, C, E, ijzer, zink en selenium. Een tekort aan vitamine E en zink kunnen bijvoorbeeld haarverlies veroorzaken. Eet daarom zo gevarieerd mogelijk, let erop dat je een breed scala aan kleuren op je bord hebt dat is al een goede eerste stap naar gezond haar.
  2. Je wilt voldoende (minimaal 1.5 liter per dag) vocht binnenkrijgen om je haar gehydrateerd te houden. Drink bij voorkeur water of kruidenthee.
  3. Zorg dat je voldoende omega-3 binnenkrijgt. Vis, lijnzaad, walnoten, bonen, olijfolie en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren zijn goed voor de haargroei. Wanneer je vegetarisch of veganistisch eet is het uiteraard belangrijk hier extra op te letten. Daarbij eet bijna niemand 1 à 2 keer per week vette vis, dit is de aanbevolen hoeveelheid die je zou willen eten om voldoende omega-3 binnen te krijgen. Je kunt het aanvullen met een hoogwaardig omega-3 supplement.
  4. Wanneer je haaruitval wordt veroorzaakt door een verstoorde hormoonbalans dan adviseren we Saw Palmetto Complex, dit supplement heeft invloed op de testosteron spiegel in het lichaam en bevat mariadistel wat de lever helpt ontgiften. Je lever zorgt voor de afbraak van hormonen, waardoor de hormoonbalans verder kan herstellen.
  5. Heb je ook het idee dat je haar in de zomer veel sneller groeit? Onder invloed van zonlicht (lees: vitamine D) is je lichaam in staat nieuwe haarzakjes (follikels) aan te maken. Vitamine D werkt in op keratinocyten, de dominante cellen van de huid. Deze cellen brengen de vitamine D receptor in de haarzakjes tot expressie. Daarnaast is vitamine D van algemeen belang voor de celgroei in het hele lichaam, wat je haar ook ten goede komt. Helaas hebben we niet zoveel zon in Nederland, dit kun je oplossen door een vitamine D supplement te nemen.
  6. Stress draagt bij aan haarverlies. Het verstoort de normale haarcyclus en kan ervoor zorgen dat de haren in de telogene (uitval) fase gaan. Het streven is daarom het minimaliseren van stress, helemaal voorkomen kan natuurlijk niet. Wanneer je een activiteit onderneemt die je leuk vindt vergeet je vaak alles om je heen, herkenbaar? Dit is DE manier om te ont-stressen. Het kan het lezen van een boek zijn, een wandeling, meditatie, ademhalingsoefeningen, dansen, yoga. Alles waar je blij van wordt heeft een positief effect op je gemoedstoestand. Belangrijk is om het vooral niet te serieus te nemen, wanneer we streven naar perfectie schieten we in een kramp. Het doel is: ontspanning.
  7. Zorg voor voldoende nachtrust. Wanneer je slaapt wordt het groeihormoon afgegeven, belangrijk dus voor een gezonde haarcyclus.
  8. Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten (zonder agressieve stoffen) om de balans van het haar te herstellen. Kies bijvoorbeeld voor een 100% natuurlijke shampoo bar zoals de Biologische kruidenshampoo. Deze shampoo bar bevat stimulerende kruiden voor het haar EN de hoofdhuid. Van gember bijvoorbeeld is bekend dat het een stimulerende werking heeft op de bloedtoevoer, dit heb je nodig voor gezonde lokken.
  9. Wees geduldig. Je haar is afhankelijk van zijn eigen cyclus, hoewel je de conditie van het haar en de omstandigheden kunt verbeteren waardoor haargroei wordt gestimuleerd kun je deze cyclus niet versnellen.

Als je persoonlijk advies wilt dan kun je contact opnemen met onze klantenservice, dan helpen we je graag verder!
Neem contact op

Niet gevonden waar je naar zoekt? Neem contact met ons op